Разград  30 °CПон, 22- ри Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Рафет Улутюрк за предстоящите избори

Рафет Улутюрк за предстоящите избори Източник: Инфо Разград

Политика

Интервю  с председателя на турско изселническо дружество "Бултюрк"  г-н Рафет Улутюрк, издател на вестник "Бултюрк" и списание "Тurk yolu"

Господин Улутюрк, какви  са нагласите на българските турци, трайно живеещи в Р. Турция за  предстоящите избори в  Р.България?

-  Когато се отвори въпросът за изборите в България, първото  което идва на ум  на българските граждани в Р Турция , които имат право на глас е, че техният вот е без стойност. В това  са убедени, защото не веднъж на избори се разиграва един и същ театър. На политическите партии в България им липсва смелост и тази липса оставя вота на избирателите в Турция на монопола на  една единствена  партия –ДПС. В  продължение на повече от 30 години не се намери  втора или трета  партия, която открито да е кандидатка за тези гласове от Турция. Трябва да се направи само едно,  да се отвори офис в Турция. За съжаление, партия ГЕРБ искаше, но не отвори такъв  тук. Докато в България избирателната активност е ниска, то тук хората се редят на опашка в секциите и имат желание да дадат вота си. И от новите политически партии в България, не пожелаха да отворят офиси в Турция. Само БСП, не би имала куража да отвори свой офис тук, заради натрупаните прегрешения към българските турци.

Според Вас, как ще протекат изборите в Турция за български парламент?

- Според мен ще е трудно. Заради малкото секции, които се разкриват в Р.Турция. Избирателят пътува  от далечни райони до избирателните секции. След като все пак стигне, с ужас вижда огромни опашки, каквито бяха  опашките в комунистическа България за банани.   Примерно, след последните избори в кв. Байрампаша през 2021 година, се оказа ,че за да гласуват хората са чакали 2-3 часа , а най-голям рекорд , достоен за Гинес, беше 5 часа. И след като е чакал 5 часа, за да гласува, избирателят от Турция , какво получава в България. Нищо. Само проблеми. Опашки на границата с България, опашки за смяна на лични карти и паспорти, опашки пред пенсионните отдели, а от партиите, за които са дали своя вот, няма един депутат, нито за съвет, нито за помощ. Всичко това , кара избирателя , да се замисля, дали си струва въобще да гласува.
Шенол  Ахмедов
 
 


Прочетете също
Top