Разград  13 °CПон, 20- ти Март
USD  1.84113 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Започна проучването на възможностите за разкриване на денонощна аптека в Разград

Започна проучването на възможностите за разкриване на денонощна аптека в Разград Източник: Община Разград

Разград

В изпълнение на решение на Общински съвет-Разград от последната сесия на 28 февруари Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев проведе среща с представители на аптеките в областния град, в която участваха и специалисти от заинтересованите институции – РЗИ, Областна администрация, както и председателят на местния парламент Стоян Ненчев, заместник-кметът Добрин Добрев и експерти от Общинска администрация. Дискусията с тях бе свързана с установяване на възможностите за разкриване на денонощна аптека.
От 13 регистрирани аптеки в Разград 5 изпратиха свои представители за участие в срещата. Всички те заявиха, че нямат възможност и интерес включително и при финансиране от общината да се включат в инициативата за разкриване на денонощно гише за продажба на лекарства. Като основни аргументи изтъкнаха липсата на достатъчно фармацевти, които да покриват необходимите дежурства, както и свързани с опит от предходни години очаквания за нисък оборот в нощните часове. По време на  дискусията стана ясно, че в цялата Разградска област фармацевтите са 50, докато в Благоевградска област например са 260. И представителите на аптеките, и на здравните власти споделиха по време на срещата неофициална информация, че в Разград предстои разкриване на нова аптека, която ще работи денонощно, официална информация за това в РЗИ обаче все още няма подадена.
В края на срещата бе решено разговорите с представителите на аптеки да продължат, като се потърси контакт с централите на веригите аптеки, чиито представители да бъдат поканени на следваща среща с общинското ръководство.
Активната дейност на Община Разград по проучването на възможностите за разкриване на денонощна аптека в Разград продължава и с провеждането на онлайн анкета на интернет страницата на местната управа. Тя е публикувана в секция „Уведомления”, включва 9 въпроса. Целта на анкетата е да бъдат идентифицирани най-съществените проблеми при липса на 24-часово аптечно обслужване. Попълването й става след изтегляне на файла с въпросите от сайта на Община Разград, който, вече попълнен, трябва да бъде изпратен на ел.поща: zdraveopazvane@razgrad.bg.
Инфо Разград
 
 


Прочетете също
Top