Разград  20 °CПон, 20- ти Май
USD  1.80078 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Започна пролетното почистване на община Разград, „Бонбони за смет” е на 20 април

Започна пролетното почистване на община Разград, „Бонбони за смет” е на 20 април Източник: Община Разград

Разград

Традиционната кампания за пролетно хигиенизиране на населените места в Община Разград започна днес. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Тя се провежда всяка година след края на зимата и преди Великденските празници. Кампанията включва организирани дни за почистване и хигиенизиране на териториите за обществено ползване в населените места с участието на граждани, фирми и обществени организации. Активно включилите се участници в кампанията се стимулират от Общинската администрация с материални награди.
Във връзка с това е издадена Заповед № 385 от 04.04.2024 г. на кмета на Община Разград, съгласно която е определен периодът от 8 до 21 април за пролетно хигиенизиране на населените места в община Разград. Със същата заповед на добре представилите се и с най-голям принос са определени награди за първо, второ и трето място за всяка отделна категория - „Населени места“, „Училища“, „Детски градини”, „Организации и фирми“ и „Гражданско участие“, както следва:
- първо място - предметна награда на стойност до 300 лв.;
- второ място - предметна награда на стойност до 200 лв.;
- трето място - предметна награда на стойност до 100 лв.
След обявения период на кампанията за пролетно хигиенизиране на населените места, комисия от Община Разград ще извърши класиране на участниците в хигиенизирането по следните критерии:
1. За „Населени места“:
- състояние на обществените озеленени площи;
- състояние на паркови, градински и детски съоръжения;
- чистота на уличните платна и прилежащите им площи;
- постоянно или временно завзети части от общинска земя, тротоари или зелени площи;
- състояние на обществените и общинските сгради и имоти.
2. За „Училища“ и „Детски градини“:
- състояние на вътрешните дворове и съоръженията в тях;
- чистота на прилежащите им улични платна и площи.
3. За „Организации и фирми“ и „Гражданско участие“:
- принос в почистването и облагородяването на териториите за обществено ползване, в това число изграждане на нови или възстановяване на съществуващи паркови и градински съоръжения с траен ефект.
Награждаването на класираните участници ще се извърши на 9 май.
Община Разград ще осигури безплатни материали - найлонови чували и ръкавици, и специализирана техника за транспортиране на отпадъците, събрани от териториите за обществено ползване в населените места - междублокови пространства, паркове, градини, сервитути на пътни артерии.
Заявки за материали и техника ще се приемат в Община Разград на телефон: 084/618 186.
За най-малките участници в кампанията на 20 април от 9.00 ч. в Разград ще се проведе Акция „Бонбони за смет“.За всеки събран отпадък ще се предостави торбичка с лакомства на следните места: в ЖК „Орел” до сградата на Община Разград, в градинката  до  хотел „Централ” и в градинката до обръщалото в Квартал „Абритус” (Водна централа).
В периода от 8 до 21 април от 08.00 до 16.00 ч. операторът на Регионално депо-Разград ще осигури за участниците в кампанията безвъзмезден прием на отпадъци, събрани от териториите за обществено ползване в населените места.
Инфо Разград
 
 


Прочетете също
Top