Разград  24 °CНеделя, 14- ти Април
USD  1.83612 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Възможности за финансиране на млади фермери обсъдиха експерти от България и Румъния

Възможности за финансиране на млади фермери обсъдиха експерти от България и Румъния Източник: Областна администрация Разград

Видео

„Необходимо е в най-кратки срокове да набележим мерки на регионално ниво, които да мотивират младите да се насочат към секторите на земеделието и животновъдството, а тези, които са избрали този път да имат възможността да се развиват и да правят нови инвестиции. Отлична опция са еврофондовете – например програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния Интеррег VI-A, която се подготвя към момента“, каза областният управител на Разград д-р Деян Димитров на състоялата се днес Съвместната българо-румънска земеделска комисия. 
Заседанието се проведе в град Михайлещи, окръг Гюргево и в него участваха още заместник областният управител на Русе Людмил Христов и заместник областният управител на Силистра Минчо Йорданов, фермери от двете страни, както и представители на държавни институции, работещи в сектора, а също и заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску.
В рамките на срещата бе организирано и посещение на терен в една от базите на най-големия румънски консорциум в сферата на производството и търговията със земеделски и животински продукти. Става дума за “Agroland”. Фирмата има мрежа от над 250 магазина в цяла Румъния и е сред основните снабдители на супермаркетите „Лидл“ и „Мега Имидж“ в северната ни съседка. Годишно произвеждат по над 10 милион яйца за консумация. В ход е и инвестиция за разширяване на производството от близо 2.5 милиона евро, осигурени чрез собствено финансиране и кредити.
Заседанието бе организирано от Областна администрация – Русе, Окръжният съвет в Гюргево и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. 
Инфо Разград 
 
 


Прочетете също
Top