Разград  31 °CПетък, 21- ви Юни
USD  1.82464 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

С водосвет бе открита обновената сграда на Музикална школа „Илия Бърнев“-Разград

С водосвет бе открита обновената сграда на Музикална школа „Илия Бърнев“-Разград Източник: Община Разград

Разград

С водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Георги, бе официално открита обновената сграда на Музикална школа „Илия Бърнев“-Разград към НЧ“Развитие 1869“.
Ремонтът в нея бе извършен по проект „Енергийна ефективност и реконструкция на сгради в сферата на културата и изкуството в община Разград“, който се осъществява в рамките на Инвестиционна програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на Община Разград 2020 по процедура №BG16RFOP001-1.023 “Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 – Разград по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Основната цел на проекта е подпомагане енергийната ефективност и модернизация на културната инфраструктура в община Разград в подкрепа на развитие на местната общност, основано на знание, творчество и съвместен културен живот.
По проекта бе предвиден ремонт в три сгради от културната инфраструктура на града, интервенциите в Етнографския музей приключиха, Музикалната школа е вторият завършен обект, към финала си са и ремонтите в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.
„Това е дългоочакван момент, минахме през много перипетии, докато сградата бъде обновена и отремонтирана, уютна и топла да посреща децата на Разград, дошли да развиват талантите си в областта на музикалното изкуство“ – така заместник-кметът Добрин Добрев изрази задоволството си от свършената работа след като отец Георги освети сградата. На преподавателите в Музикалната школа г-н Добрев пожела да са здрави и все така ревностно, пламенно и самоотвержено да възпитават прекрасните деца на Разград, а на децата – да запълнят витрините на Музикалната школа само с отличия за първи места, да изживеят прекрасно лято, а „наесен с песен в Музикалната школа“.
Припомняме, че проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в трите сгради от културната инфраструктура е на обща стойност 825 295,62 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е на стойност 572 079,56 лв., от финансов инструмент са 193 216,06 лв., а собствен принос на Община Разград – 60 000 лв.
В Музикална школа „Илия Бърнев“ бяха извършени следните дейности: топлинно изолиране на външните стени; подмяна на неподменена дограма с нова; топлоизолация на покрив; цялостно боядисване на стени и тавани; подмяна на фаянс, мивка и тоалетно казанче в санитарното помещение; направа на хидроизолация на сутеренния етаж; нова тротоарна настилка около сградата, монтаж на платформен лифт за хора с увреждания, както и бе доставено ново оборудване за дейността на школата.
Част от празничната програма бе и изпълнението на Мартина Матева на красива народна песен, малката певица и ученичка на Детелина Тодорова. Празникът за Музикалната школа продължава довечера с концерт на възпитаниците й от 18,00 ч. в сградата на НЧ“Развитие 1869“(Старият театър), а веднага след водосвета започнаха и репетициите на две малки пианистки, ученички на Галина Героева.
Инфо Разград
 
 


Прочетете също
Top