Разград  12 °CЧетв, 29- ти Февруари
USD  1.80961 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Определиха победителя в Националния конкурс за драматургия „Антон Страшимиров”

Определиха победителя в Националния конкурс за драматургия „Антон Страшимиров” Източник: Община Разград

Култура

На свое заседание днес петчленно жури определи носителя на наградата от първото издание на Националния конкурс за драматургия „Антон Страшимиров”. Комисията бе председателствана от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, в заседанието участваха и: проф.д-р по изкуствознание Любомир Халачев - сценарист и режисьор; Иван Странджев – поет и драматург; директорът на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград Димитър Петров и Цветана Бенонова – гл.експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности” в Община Разград.
Припомняме, че предложението Община Разград и Съюзът на българските писатели да инициират учредяването на награда за драматургия на името на Антон Страшимиров възникна по време на посещение на представители на творческата организация в Разград и среща с ръководството на Община Разград. Житейският път на Антон Страшимиров е свързан с Разград, той е живял в града и е учил заедно с брат си в Разградската гимназия. Провеждането на конкурса е още един знак за това, че Разград тачи паметта и творчеството му, името на Антон Страшимиров носи и драматичният театър в града. Сред условията на конкурса бе произведението да не е поставяно на сцена до обявяване на конкурса, избраната за победител творба трябва да бъде предоставена безвъзмездно за поставяне от трупата на Драматичен театър „Антон Страшимиров”, който е част от Театрално-музикален център-Разград.
Общо 32-те творби бяха изпратени в предварително обявения срок, те са на автори от цялата страна, а едно от произведенията пристигна от Германия.
Журито определи за победител Банко П.Банков от София с творбата му „Недописана страница”. Официалната церемония, на която той ще получи плакета и паричната си награда, е насрочена за утре, 24 юни, на Вила „Урбана” на Абритус от 21,30 ч. като част от Фестивала на материалното и нематериално наследство „Белите нощи на Разград”, който се организира от Община Разград и започва днес.
Инфо Разград
 
 


Прочетете също
Top