Разград  31 °CПетък, 21- ви Юни
USD  1.82464 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Награди от VIII Международен конкурс за превод „Трансформации 2023“

Награди от VIII Международен конкурс за превод „Трансформации 2023“ Източник: ШУ "Епископ Константин Преславски"

Култура

Три студентки от Факултета по хуманитарни науки в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ са отличени в VIII Международен конкурс за превод за ученици и студенти „Трансформации 2023“. Той се организира от Филологическия факултет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий“. В конкурса участваха 183 студенти, обучавани в 11 университета в България и в 33 университета в 17 държави, като българските участници трябваше да покажат своите преводачески умения на художествени образци от 22 езика на български език, а чуждестранните участници – в преводи от български език.

За преводите си от руски език на български език в раздел „Проза“ І място зае Йозлем Шабанова, а ІІ място – Зийнеб Ахмед. И двете студентки са ІІІ курс, специалност Приложна лингвистика – английски език и руски език.
В раздел „Поезия“ за превода си от азербайджански език на български език студентката от ІІІ курс, специалност Английска филология, Ипек Изедин е отличена с І място, а за превода си от английски език на български език – с ІІІ място.

На тържество на 23 май 2023 г. наградените участници получиха своите грамоти. Най-добрите текстове, които журито отличи, ще бъдат публикувани в електронното списание „ТРАНСФОРМАЦИИ“ на страниците на Филологическия факултет и на Университетското издателство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тази година преводите от български на чужди езици са включени в Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ и конкурсът става част от една по-широкообхватна програма за насърчаване на изучаването и прилагането на знания и умения по български език, литература и култура в университети и училища извън България.
Инфо Разград
 
 


Прочетете също
Top