Разград  30 °CПон, 22- ри Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Над 700 участници в Четвъртия фестивал „Читалищата - живото наследство на България“

Над 700 участници в Четвъртия фестивал „Читалищата - живото наследство на България“

Разград

Четвъртото издание на фестивала „Читалищата - живото наследство на България“ ще се проведе в Градския парк на Разград в събота, 15 юни.
С всяка година желаещите да участват в читалищния празник се увеличават, преди година бяха 611 - 54 състава и 11 индивидуални изпълнители, а през тази година са 774 - 60 състава и 11 индивидуални изпълнители от 38 читалища и 1 сборна формация. Те са представители на общините Разград, Исперих, Кубрат, Завет, Лозница и Самуил.
Началният час на читалищния фестивал е 9.30 ч. в събота, изпълненията ще са през целия ден на сцена „Ронда”. По алеите на парка ще бъдат подредени 9 работилници и творчески ателиета, в които читалищни деятели ще правят демонстрации на традиционни и съвременни техники. От НЧ „Съгласие -1891”-с. Осенец ще представят рисуване на капански шевици върху стъклени бутилки; НЧ „Слънчев лъч - 1902”-с. Островче - изработване на бижута от мъниста - гривни, гердани, обички, шноли, ръчно изработени сувенири, магнитчета, ключодържатели, предпазни обвивки за книги, ръкохватки и други изненади; НЧ „Просвета - 1895”-с. Топчии - изработка на капански китки, мънистени гривни и гердани; НЧ „Делиорман - 2014”-Разград - изработване на сувенири и аксесоари и работилница за капани за сънища; НЧ „Иван Вазов-1918”-с. Владимировци - изработки на бижута от мъниста, гривни, гердани, китки, сувенири, мъниста против уроки и други; НЧ „Борис Анастасов - 1928”-с. Крояч - изработване на бижута от мъниста -  гривни, чанти, обици, герданчета, пръстени, ръчно изработени сувенири чаши, вилици, лъжици, панички; НЧ „Самообразование - 1894”-с. Побит камък - картини с пясък и рисуване върху камък; Донка Иванова, с. Раковски - плъстене; сборна шатра на читалищата от община Разград - изработка на накити, рисуване и др.
Ще има и кулинарна изложба-базар, на която гостите на фестивала ще имат възможност да опитат солени и сладки изкушения - питки, баници, сладкиши от традиционната и съвременна кухня.
Ангажирани с организацията на фестивала са както общински звена и структури, така и всички секретари на читалища от община Разград, което бе оценено от председателя на Съюза на читалищата Николай Дойнов като успешна практика, необходима и важна за създаването на читалищна общност. Преди по-малко от седмица на кръгла маса за читалищата Николай Дойнов връчи на ръководството на Община Разград Почетен знак от Съюза на читалищата за принос към народното читалищно дело. Поводът за връчването му бе организирането на едно от най-мащабните събития, които Община Разград провежда с участието на читалищата - Фестивалът „Читалищата - живото наследство на България”.
Събитието, на което своите таланти представят самодейни състави от цялата област, се организира от Община Разград и Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Разград.
Инфо Разград
 
 


Прочетете също
Top