Разград  20 °CПон, 20- ти Май
USD  1.80078 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Кметът Добрин Добрев се включи в Седмицата на гората

Кметът Добрин Добрев се включи в Седмицата на гората Източник: Община Разград

Разград

Кметът на Община Разград Добрин Добрев и зам.-кметът Хабибе Расим се включиха в част от дейностите, посветени на Седмицата на гората. Това съобщиха от пресцентъра на Община Разград. Заедно с директора на Общинско предприятие (ОП) „Разградлес“ - инж. Свилен Йорданов, те посетиха три обекта, в които се извършват различни мероприятия, свързани с опазването и възстановяването на горите и градската растителност.
Кметът Добрин Добрев и зам.-кметът Хабибе Расим участваха и в залесяване на два от обектите. Мотото на събитията от Седмицата на гората тази година е „Гората е живот и … обща отговорност!“, обясниха експерти в горския сектор.
В района над мелницата край с. Ушинци с години продължава възстановяването на гората след голям пожар през 2010 г. Пострадали са два участъка с площ 9 и 12 дка, горите в които са били над 30-годишни. При по-големия участък засадените година след пожара фиданки имат 90% прихващане, но в по-малкия участък, който е с камениста почва, има големи петна и всяка година се правят опити за възстановяне на гората. На 3 април там е извършено попълване с фиданки чер бор - избран е този вид, тъй като е издържлив на суша, а освен това има и защитна функция срещу ерозията на почвата.
Лесовъдите отчитат, че в района иглолистните дървета са 5% от горските масиви. Широколистните гори се възстановяват по естествен път, а иглолистните съхнат и заради климатичните промени, и заради заболявания. Затова още по-важно е и хората да са бдителни и да спазват противопожарните правила, за да не се предизвикват унищожителни за горите пожари, призовават специалистите по горско стопанство.
Другият сериозен проблем в горските територии, предизвикан от човешкия фактор, е замърсяването. Служители в ОП „Разградлес” в сътрудничество с дирекция „Екология, ред и сигурност” на Община Разград са почистили нерегламентирано сметище в района на бившия свинекомплекс край Дянково. За 3 дни са събрани 25 тона отпадъци. След почистването, за да не влизат превозни средства в почистените участъци в горите, е ограничен достъпът като са поставени бетонни блокчета.
В третия посетен обект отново в добро сътрудничество работят две общински предприятия - „Разградлес” и „Паркстрой”. Съвместно техните работници са оформили в  Градския парк две композиции от декоративни растения - смарагд (западна туя), кълбовидна туя, лейланди, берберис, лоницеранитида, майски сняг, фотиния рубин. Част от храстовидните растения са засадени от кмета Добрин Добрев и зам.-кмета Хабибе Расим. Едната композиция е в района на ресторант „Лятно кино“ в близост до засадените миналата година от общинската администрация фиданки, а другата - срещу Ронда, до ресторант „Лес“.
Кметът Добрев и зам.-кметът Расим поздравиха работещите в сферата на горското стопанство с професионалния им празник с благодарност за грижата за природата, която полагат, и с пожелания за здраве и успехи в отговорната им работа по опазване на националното богатство - българската гора.
Инфо Разград
 
 


Прочетете също
Top