Разград  30 °CПон, 22- ри Юли
USD  1.79599 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Кметът Добрин Добрев приветства откриването на мащабна инвестиция

Кметът Добрин Добрев приветства откриването на мащабна инвестиция Източник: Община Разград

Разград

Кметът на Община Разград Добрин Добрев приветства откриването на мащабна инвестиция на фармацевтичната компания „Хювефарма” в Разград. Това съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Добрев заедно с председателя на Общинския съвет Галина Георгиева и заместниците си Полина Иванова, Хабибе Расим и Зорница Евгениева бе сред гостите на официалната церемония, с която бе открит новият завод за производство на ветеринарни ваксини.
Кметът Добрин Добрев заедно с президента и изпълнителен директор на „Хювефарма” Кирил Домусчиев, вицепрезидента на „Хювефарма” Еди Перон, изпълнителния директор на „Биовет” АД Ангел Желязков и управителя на „Биовет-клон Разград” Теменуга Газдова прерязаха лентата на новия завод.
В приветствието си към представителите на компанията кметът Добрев отправи благодарност към собствениците Кирил и Георги Домусчиеви за това, че преди вече доста години избраха Разград и закупувайки тогавашния Завод за антибиотици го модернизираха, надградиха и развиха нови мощности. „Благодаря ви, че повярвахте в Разград. Ясно осъзнавам привилегията да съм кмет на община, в която се разкрива такъв модерен завод, изграден по всички норми и нови технологии, сертифициран по най-високите стандарти. Завод, който ще донесе на Разград над 300 нови работни места, в който ще се произвеждат ваксини, които ще достигат до всички краища на света, и те ще излизат от Разград. С този нов завод Разград ще направи смела крачка напред, нареждайки се сред градовете със сериозно развита индустрия, със сериозно развито високотехнологично производство, което дава принадена стойност, много по-голяма, отколкото други сектори.”, каза Добрев. Той пожела на собствениците на компанията Кирил и Георги Домусчиеви, на мениджмънта и служителите много здраве, устрем и кураж за разкриване на нови хоризонти и нови висоти. Кметът изрази и надежда, че тази инвестиция в Разград ще е поредната, но не и последната.
Президентът на „Хювефарма” Кирил Домусчиев съобщи, че ваксините, които ще се произвеждат в Разград, ще се продават в над 100 държави и ще носят слава и за Разград, и за България за това, че високотехнологичен български продукт се посреща добре и се търси на всички световни пазари. Кирил Домусчиев заяви, че изграждането на завода е било голямо предизвикателство пред всички в „Биовет” и „Хювефарма”, тъй като в България няма традиции в производството на ваксини, технологиите са много сложни и се изисква специфично оборудване, което не се намира лесно. Този голям по мащабите си завод ще гарантира необходимите количества на „Хювефарма” не само за тази и следващата година, а ще гарантира капацитет за следващите 7-8 години. Заводът вече работи, не на пълния си капацитет, но от него излизат първите ваксини, обяви още Домусчиев. Той припомни, че „Хювефарма” е една от десетте най-големи фармацевтични компании в животновъдството и благодари на всички, работили за изграждането на ултрамодерния завод и административна сграда с лаборатории към нея. „Колегите тук заслужаваха да имат нещо модерно и ново”, категоричен бе Домусчиев. Той благодари и на всички партньори на компанията, архитекти, строители и банкери. „Трудното мина, предстои по-трудното - да запълним капацитета на завода”, завърши Домусчиев.
Теменуга Газдова изрази благодарност към Кирил Домусчиев за новата мащабна инвестиция и увери, че всички „ще оправдаем доверието, като положим всички усилия да произведем голямо количество ваксини на високо качество в новите мощности”.
Приветствия отправиха и вицепрезидентът на „Хювефарма” Еди Перон и изпълнителният директор на „Биовет” АД Ангел Желязков, а преди официалните речи Русенският митрополит Наум и архиерейският наместник на Разград отец Георги отслужиха водосвет за здраве.
Всички гости на откриването имаха възможност да разгледат новия завод. Той е модерен и високотехнологичен, оборудван с последно поколение машини и съоръжения. Проектиран е да бъде мултифункционален, с няколко независими технологични линии, което осигурява гъвкавост и ефективност на производството.
Инвестицията е в размер от 140 милиона лева. Строителството започва  в края на 2019 г. и въпреки тежката ситуация с пандемията, не спира и приключва за 4 г.
Заводът има сертификат за добра производствена практика от БАБХ, валиден за целия Европейски съюз. Съоръжението е с обща площ 12 000 кв.м, от които 8000 кв.м са белите стаи с различен клас на чистота. Оформени са независими зони - за производство на ваксини от яйца, бактериални ваксини и вирусни ваксини. Има специализирана зона за стерилно пълнене в инжекционни флакони, лиофилизация и опаковане на продукцията.
За контрол на качеството в процеса на производството и на готовата продукция са оборудвани модерни лаборатории за проверка и анализ.
Условията на производство отговарят дори на стандартите за производство на хуманни ваксини, но „Хювефарма” е специализирана в продукти за животните. Затова и ваксините, които ще се произвеждат в Разград, ще са за птици, говеда и свине.
По време на изграждането на завода в лабораторията за научно-развойна дейност в Пещера са разработвани щамовете и технологиите. Сега те се трансферират в Разград. Предстои пускане на пилотни валидационни партиди и доокомплектоване на досиетата на продуктите и получаване на регистрация за продажба. Плановете са до регулярно производство да се стигне до 2 години. В момента в завода работят 70 души, но през следващите години при пълно натоварване на капацитета те ще надхвърлят 300.
Инфо Разград
 
 


Прочетете също
Top