Разград  31 °CПетък, 21- ви Юни
USD  1.82464 EUR  1.95583
Търси Търси Социални мрежи facebook

Часовниковата кула светва в синьо и зелено в подкрепа на инициативата „Да осветим НФ“

Часовниковата кула светва в синьо и зелено в подкрепа на инициативата „Да осветим НФ“ Източник: Община Разград

Разград

Община Разград се присъединява към глобалната инициатива „Да осветим НФ“ („Shine a Lighton NF“), посветена на борбата срещу генетичното заболяване неврофиброматоза (НФ).
„Да осветим НФ“ се провежда всяка година на 17 май - Световния ден за повишаване на осведомеността относно НФ. Организира я „Children’s Tumor Foundation“. Инициативата е свързана с осветяване в синьо и зелено - официалните цветове на НФ, на символни сгради, паметници и инфраструктурни обекти в десетки държави. През годините стотици забележителности по целия свят помогнаха да се хвърли светлина върху това рядко генетично заболяване. Сред тях са Ниагарския водопад, Емпайър Стейт Билдинг, Лондон Бридж и др.
Към този престижен списък в петък ще бъде добавена  Часовниковата кула в Разград, която вечерта на 17 май ще бъде осветена в синьо и зелено.
Целта на инициативата e да се привлече вниманието на българските граждани към заболяването неврофиброматоза (НФ). То засяга повече от 3500 българи и над 4 милиона души по света. НФ се отнася към група генетични състояния, причиняващи развитие на тумори по нервите в цялото тяло, които могат да причинят слепота, глухота, костни аномалии, обезобразяване, затруднения в обучението, инвалидизираща болка и рак. Понастоящем няма лечение за неврофиброматозата. Благодарение на упоритата работа на учени и изследователи от цял свят и с подкрепата на множество донори, включително Children’sTumorFoundation в последните години има много обещаващ напредък в борбата срещу НФ. Макар НФ да се класифицира като рядко генетично заболяване, то засяга живота хиляди българи и техните семейства.
Инфо Разград
 
 


Прочетете също
Top